Wednesday, November 30, 2011

Topping - Membuat icing untuk kek

Buttercream Icing

Bahan-bahan:
1. 1 cawan butter (pada suhu bilik).
2. 2 cawan pepejal sayuran/ shortening (boleh dapat kat kedai kek atau supermarket)
3. 1/2 sudu teh garam
4. 1 sudu makan vanilla essence
5. 6 cawan gula ising
6. 3 sudu besar susu soya (apa-apa jenama, boleh juga guna susu segar/susu cair)
7. Pewarna (mengikut kegemaran).


Peralatan:
1. Mixer tangan
2. Mangkuk adunan (mixer bowl)
3. Spatula
4. Piping tube / icing tube
piping tube (icing)

Cara-caranya;
1. Mixer butter dan pepejal sayuran/shortening sampai berubah warna menjadi keputihan.
2. Masukkan gula icing dan putar sehingga adunan butter tadi sebati dengan gula icing.
3. Masukkan garam dan vanilla essence. Mix lagi.
4. Tambah susu dan mix. Sekiranya terlalu pekat tambah susu. Sekiranya terlalu cair tambah gula icing.
5. Masukkan ke dalam piping tube menggunakan spatula. Sedia untuk menghias kek anda (y)

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright (c) 2010 RAS Cake. Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.